Hogyan vásároljunk díszlécet?

Amikor megszületett a döntés és a díszléc mellett tesszük le voksunkat, felmerülnek újabb eldöntendő kérdések: síkfali vagy sarok, keskeny vagy széles, egyszerű vagy mintás... Szempontok, amiket érdemes figyelembe vennünk díszléc vásárlásakor:

Síkfali vagy sarok?

A síkfali díszléc lényege, hogy teljes felületében fekszik fel a falra, tehát válasszuk abban az esetben, ha az oldalfalon szeretnénk elhelyezni pl. színek elválasztásának céljából vagy kazettákat (kereteket) szeretnénk kialakítani az oldalfalon vagy mennyezeten egyaránt. Kazettás megoldáshoz sarokívek széles választékából válogathatunk, ötletelhetünk.

Döntsünk akkor a sarok díszléc mellett, ha a mennyezet és oldalfal közötti sarkat szeretnénk lezárni, dekoratívabbá tenni. Amennyiben mennyezeti burkolót vásárolunk "kötelező" a sarok díszléc, hiszen azzal szegjük le, így lesz teljes a mennyezetünk.

Keskeny vagy széles?

A szélességnek főleg a sarok díszléc kiválasztásakor van jelentősége, hisz itt nem csak kizárólag ízlésünkre, elképzelésünkre kell hagyatkoznunk, hanem figyelembe kell vennünk a sarok típusát, "állapotát" is! Szélességben felső határ nincs, alsó határ viszont bizonyos esetekben igen. Mit értünk ez alatt:

A sarokléceknél a hangsúly a befoglaló méreten van, azaz, hogy hány cm-t fed el a mennyezetből, valamint az oldalfalból! A sarok díszlécek befoglaló mérete 1,5x1,5 cm-től indul.

Két típusú sarkat különböztetünk meg, a viszonylag szabályos derékszögű sarkat (általában panellakások, újépítésű lakások esetében, gipszkarton falaknál) és a gömbölyített, lekerekített (holker) sarkat (régebbi típusú házakra, épületekre jellemző, ahol anno még sörös üveggel húzta ki a kőműves a sarkat).

Az utóbbinál (holker) beszélünk alsó határról, hiszen hiába szeretnénk egy egészen keskeny sarok díszléccel dolgozni, ha a sarok gömbölyűsége ezt nem teszi lehetővé! Ebben az esetben legalább egy 6,5x6,5 cm mérettől kell elindulnunk a válogatásban.

Javaslat: amennyiben mennyezeti függönysínt is szeretnénk eltakarni, szintén ne válasszunk kisebb méretet, hiszen gondoljunk a csipeszekre is, nem dekoratív ha a sínt eltüntetjük, de a csipeszek ki-kilógnak a díszléc alatt!

Egyszerű vagy mintás?

Ön melyiket választaná, teszi fel a kérdést a vásárló, de itt hagyatkoznunk kell saját ízlésünkre, személyiségünkre, lakásunk, házunk berendezésére, stílusára. Véleményt tudunk mondani, de a döntés mindenképp a vásárlóé!(Ez kb. olyan, mintha egy festékboltban egy több száz színt tartalmazó színkártyát odaadnánk az eladónak és megkérdeznénk, melyiket ajánlja. :) )

Mire lesz még szükség?

  • Ragasztó: a díszlécek felragasztásához szerelőragasztót vagy stukkó ragasztót használjon. Egy kartus ragasztó (hagyományosan tubusnak mondhatnánk; mennyisége 300-310 milliliter) nagyjából 10-15 méter díszléchez elegendő. A művelet során a díszléc ragasztási felületeit kell bekenni.
  • Akryl tömítő: a felragasztás után a megmaradó réseket festhető, fehér színű akryl tömítővel ki kell tölteni a tökéletes összhatás érdekében.
  • Gérvágó láda: ahhoz, hogy a sarkokban a díszlécek pontosan illeszkedjenek, megfelelő szögbe kell vágni őket, ehhez használjon gérvágó ládát. Ha nem szeretné a ládát megvásárolni, miskolci szaküzletükben bérbe is veheti.